Стефан д-р Димитър Чолаков
Форум
Къде... от Швеция

Gustav Vasa - Lopp

      Драги Николай Йолов,
      Да ти отговоря на твоето възхищение, което си ми изпратил по повод на моите снимки от снежна Швеция. Това е истина, че белотата от снега и слънцето създава една красота в плъзналите се ски следи в далечината.
     
      -
     
      Драги Стефане,
     
      Изпратил си ми изключително красиви зимни снимки,ако има зимен рай сигурно е там някъде около теб,но да ти кажа честно - тази зима ми писна от зима.Уж лъхна малко на пролет,но не би,от днес ни връхлетя страхотна снежна виелица,не знам дали псета и вълци вият в полето.И в някой умозамайващо горещ юлски ден,ще се кефя на твойте красиви зимни снимки.
     
      Привети - Николай Йолов
     
      -
      Усещането е впечатляващо с чистотата на въздуха и тишината, която създават тези снимки макар, че на близо фактически минава крайната улица на град Векшьо. Мястото където карам Аз и много други ски писалка-хаджии е на клубът по голф, който през пролет, лято и есен е запълнен с хора занимаващи се в зелените площи с голф спорт, а от другата страна се разхождат хора с коне из алеите всред боровите гори от близката конна база.
     
      Усещането от тези няколко дни всред слънцето и белотата на снега е неописуемо, ако ти кажа, че има много сняг, но е топло от греещото слънце при тази без ветрова тишина. Това се редки мигове да чувстваш по този начин природата. Случвало ми се е това преживяване и в България, но трябва да си високо всред балкана някъде на седемте рилски езера през март. Може би човек да има това усещане и на връх Снежанка в Родопите, Пирин или Стара планина.
     
      Природата е фантастична навсякъде, но може би тука на север това чувство от зимата е като че ли впечатляващо на фона на падналия сега жълт сняг в България, когато си ми писал писмото си.
     
      Аз чакам червения сняг от Китай, за да ни промени и всички да започнем да мислим по друг начин, учейки се да ядем ориза с клечки за зъби … !
     
      След горната политическа закачка да ти споделя, че цялата тренировка, която направих беше в разговор с теб. Какво ли не съм си спомнял и съм желал да ти го напиша. За съжаление сега когато започвам да пиша сякаш съм скован и се чудя кое по напред да ти разказвам. Дали за природата на Швеция или за политическите ми преживявания като страдащ човек, който желае да преразкаже всичко хубаво от Швеция, за да се възприеме там в невярваща България.
     
      Да „студът” се възприема по различен начин на различните места. Тук например при петнадесет градуса минус няма да усещаш студът, ако няма вятър, но там в България студът при тези градуси е много лошо чувство, а хората дето се занимават със спорт и работа всред природата привикват и чувстват по друг начин студът и се радват на снегът който е отрупал дърветата. Какво да кажат руснаците в Сибир при минус 45 и повече минус градуси или тези от северна Канада и Аляска …. !
     
      Всичко е хубаво, когато е в определени граници, а когато има нещо повече, то се отразява по особен начин, както са например изпотрошените покриви на големи спортни зали, училища или индустриални обекти от натрупания тежък сняг по покривите тук в Швеция.
     
      Който не спазва строителната технология и прави икономия ще трябва да плаща ! Тука в Швеция също се плаща понякога за необмислени глупости, както при строежът на сгради необмислени на земетръс, каквито станаха през тези седмици в Хайти, Чили, Турция.
     
      Тичах тука със ските по следите и си мислех за множество тренировки, а и тази, която я правех в разговорът с теб. Кой ме гонеше и кой гонеше другите хора пристигнали всред природата да се състезават със себе си ? Кръг след кръг срещам хора някой ме разминават, някой разминавам. Поздравявам ги, поздравяват ме ! Непознати хора сме, а се поздравяваме дори си правим приказки за снега и следите. Обясняваме си сравняваме, както сега правя с теб. Следите са добри, хубави може да се каже, но Аз открих, че моите стари ски не са така бързи в тези следи, защото баките ми закачат в ледените улей. Това няма никакво значение за мен. Аз съм вред природата и си мисля за миналото, защо не съм имал тези ски, за да се състезавам преди години ? Може би щях да покажа по-добри резултати. Следата, която е спусната е много годишна. Всяка година все същата следа се пуска, а има и други следи, но тази е класическа, по която се движа във всичките и указания, как трябва да се направи, за да се води едно спортно състезание с редуване на различните ходове в бягането със ски. Това е една лекция от правене на следи !
     
      Първите два дни бяха някак си за мен трудни, след като се завърнах преди седмица от България и не съм тренирал от миналата година, но свикнах и сякаш летя всред снежната пустош и тишина. Само ските ми съскат по заледената следа. Странно чувство е това опияняващо да се пързалящ и да се чувстваш, че летиш по равното и надолнището, за разлика от изкачването, когато напъваш с щеките, за да се задържаш от пързалящите ски назад. Напъни трябва и ги правя както другите пред мен !
     
      И при цялото това време мисля с теб в разговор намествайки се в съзнанието и някой друг спортен противник от колегите ми. Ти не си ми противник, а един литературен изкушител подмамил ме с няколко изречения да се изприказвам за чувството, което съм ти създал от изпратените зимни снимки от Швеция. Знаеш ли Николай, че извъртях двете обиколки без да си искам в разговор с теб и продължих още две и не почувствах умора. Не съм се състезавал просто спазвах темпото както обикновено. Аз вече нямам това чувство да се състезавам и да се напрягам, но имам едно приемливо темпо, което по различните места на терена се проявява различно от ски техниката, която трябва да използвам. Това ме кара да мисля и по-бързо и да връщам спомените назад около спортните състезания.
     
      Денят преди да ми напишеш писмото се проведе голямото шведско ски бягане „Васа лопет”, което е в чест на шведския крал Густав Васа, който е събрал бойци от този район на Швеция разхождайки се със ски, за да тръгне и освободи Швеция от датчаните в 1523 година. / ТОЙ ТЕРОРИСТ БЕ НИКОЛАЙ, ТРЪГНАЛ СРЕЩУ ДАТЧАНИТЕ, ЗА ДА СЕ ОСВОБОЖДАВА – НО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ТАКА ЗА ОСНОВАТЕЛЯ НА НОВА ШВЕЦИЯ / В негова чест се прави състезанието на близо 90 километра разстояние от местността близо до курорта Селен до град Мора. Представяш ли си петнадесет хиляди скиори поставени на една огромна поляна с пуснати следи при идеални условия при 21 градуса минус за тази година на старта. Цялото това състезание се наблюдава от въздуха, със скутери в пет часа от старт до финала с междините пунктове на подкрепа с така наречената топла напитка „бло бер сопа” или по нашенски сироп от боровинки. Това е една огромна индустрия наречена организация за провеждането на състезанието, за което се мисли цяла година. Хората дават интервюта на пунктовете и имаше хора по 30 пъти участие, а миналата година имаше един човек с 50 участия. Прави си сметка на колко години е. Може да не са тренирали, но важното е да участват и да преживеят това състезание. Цяла седмица преди това има на същото место и други отсечки „ОТВОРЕНИ БЯГАНИЯ” за участие и хората участват, като при това си плащат за старт и организация, а това е подкрепа за ски спорта и туристическата индустрия на района.
     
      Аз стоя пред телевизора всяка година и гледам този спектакъл или тържество на материята да участваш в състезанието за хората, който се състезават и такива като мен дето са съпричастни от това състезание да се радват на провеждащото се състезание.
     
      Тази година имаше и много повече скутери съпровождащи колоната от състезаващи се. Нека ти напиша, че има някъде към шест хиляди жени участнички в това състезание на 30 километра, което се провежда през седмицата и победителката е участничка и в голямото бягане. Жените победителки от голямото състезание в неделя „Васа лопед” са с 30 минути по-дълго време от мъжете победители. Това може би ще бъде също впечатляващо и за теб, който не е скиор.
     
      Бегачите са на пистата и още толкова, а може би и повече са от страни по шосето съпровождащи колоната от старт до финал. Трябва да има и полицейска организация в този случай, която вярвам работи безупречно. Само тях не ги показват от репортажите по време на състезанията.
     
      Е, когато кралят на Швеция Карал 16-ти Густав кара вероятно има много повече съпровождащи. Краля е минавал това разстояние три пъти и синът му е участник и по-малката дъщеря. Голямата, принцесата Виктория, тя е понякога наблюдаваща, но това лято ще я бракосъчетаваме и се подготвя другото тържество за интереса на гледачите.
     
      Бягах и си разговарят с теб четири обиколки, а сега за толкова време не мога да споделя толкова много размисли. Ще ми избягат много мисли, но поне малко да споделя още от днешния ден 10 март 2010 години. Той ме връща назад точно преди 22 години, когато напуснах за втори път „Врачанската свето обител – ЗАТВОРЪТ” ! Лоши мисли нали ? Кофти на практика приказка за бялата красота и миналото ми сравнение от 1988 година !
     
      Това е то да мислиш свободно и да прескачаш времето от спомените !
     
      Нека все пак да ти споделя нещо интересно, като факт, а чрез теб да споделя този експеримент и на колегите си ВИФ – хаджии спортни и педагози от новата А-кадем-И-Я за Спорт и Култ-УРА! Вярвам ще бъде интересно за много спортни педагози.
     
      Тази вечер показаха по шведската телевизия един експеримент, в който участват възрастни спортисти. Правят научни изследвания с тях и Аз като спортист, който съм участвал в подобни експерименти се загледах и възхитих от показаното по всички показатели от техниката на изследването до участниците. Внимавай добре и чети сега драги Николай.
     
      Участник в експеримента е 92 годишен мъж скиор бегач участник от зимната олимпиада в Сент Мориц в 1948 година. Показаха го човекът как се разхожда със ски бегачки и той каза, че прави от една до три обиколки по пет километра. Гледах го като зяпнал врачански „дъбнишки шаран” без люспи … изхвърлен на брега ! Представяш ли си го този човечец, за който казаха, че неговите показатели са като на един 40-годишен млад-ЕЖ, тарал-ЕЖ !
     
      Преди време гледах един репортаж за една шведка участничка в скоковете във вода от трамплин на лятната олимпиада в Берлин 1936 година и тя разказваше как се занимава и сега със спорт.
     
      За какво да ти говоря повече ?
     
      Днес съм направил пак четири обиколки при мъгла, но си мислех за шведския скиор, който е участник от зимната олимпиада от 1948 година. Разговарях с трима шведи по спортното трасе и всички ние бяхме впечатлени от това, което беше показано по шведската телевизия.
     
      С добри чувства към теб и към читателите за споделеното от Швеция. Дано Ви хареса и дано го разбере моят приятел министър председателя спортист Бойко Борисов и най вече колегата ми виф-хаджи министър на МВР Цветан Цветанов, за да обърнат внимание на спорта в България. Там много, ама много се ограби от националното от псето спортисти !
     
      Стефан д-р Д Чолаков
      11 март 2010 - Векшьо - ШВЕЦИЯ
     

[НАЗАД] [НАЧАЛО] [ГОРЕ]