Стефан д-р Димитър Чолаков
June 24, 2021, 03:32:01 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: SMF - Just Installed!
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2]
  Print  
Author Topic: Въпрос към бившият СПОРтист Чоли  (Read 8182 times)
tcholi_boli
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 4563


View Profile Email
« Reply #15 on: June 23, 2008, 05:59:39 PM »

ОБЩЕСТВО - Начало / Брой 21, 26 май 2006, 00:00 / ОБЩЕСТВО
Алексей Ю. ЛАЗАРОВ  Печат Изпращане

Stefan d-r D Tcholakov
Най-известният форумен натрапник е жертва на комунистическия режимН 


http://www.capital.bg/show.php?storyid=263886&show=0
 
 
Стефан Чолаков в Швеция (горе) и при едно от посещенията си във Враца... Снимките са предоставени от Стефан Чолаков, извиняваме се за лошото качество
 
Из обвинителния акт


Стефан Димитров Чолаков произхожда от семейство на служещи. Обвиняемият има завършено висше образование (ВИФ), специалност ски биатлон. Не е ангажиран в общественополезен труд. Работи сезонно като воден спасител по Черноморието. Не е женен и не е осъждан. Не членува в политически организации. Няма изградени трайни трудови навици. В града е известен като ексцентрична личност, стремяща се да „демонстрира“ разлика между себе си и окръжаващите го... Има прояви на недисциплинираност и редовно предизвиква скандални ситуации.

 
 

http://www.capital.bg/showimg.php?filename=zx350_264027.jpg

На 4 ноември 1980 г. един 36-годишен мъж влиза в пощата във Враца, уверено тръгва към гишето за телеграми, иска бланка и почти без да се замисля, написва на нея предварително намисления текст.

Когато го прочита, пощенската служителка се парализира от уплаха. Веднага вика началника си, който уведомява по най-бързия начин милицията... Причината е и в адреса, и в текста на телеграмата. Младият врачанин иска да изпрати телеграма до Джими Картър, тогава кандидат за президент на САЩ. „Аз съм за демокрацията, демократическата партия и демократическият представител Джими Картър да бъде президент на САЩ“, пише на бланката. Заради това му изпълнение Държавна сигурност моментално започва разследване срещу Стефан Чолаков. Разследване, след което съдбата му започва да криволичи по доста трагичен начин...

Ако сте хвърляли дори и един-два пъти поглед на някой форум в интернет, сто процента знаете за него. Той е ужасът на всички модератори, кошмарът на системните администратори на сайтовете, в които може да се пускат свободно мнения по различни теми. Постингите, подписани Stefan d-r D Tcholakov, Sverige, са винаги ужасно дълги, агресивни, пълни с псувни, расови обиди, несвързани и често налудничави. Освен това са много. Страшно много.

Легендите за Стефан д-р Д. Чолаков също са много. Една от най-разпространените е, че в шведска психиатрия експериментират, като предлагат на пациентите си достъп до интернет като част от терапията им. Друга градска легенда твърди, че

Той не е реален човек

а бот - софтуер, който симулира изкуствен интелект... Съвсем насериозно в един момент по форумите се обсъждаше и възможността Tcholi Boli-Sverige да е някакъв социален експеримент на няколко души, защото количеството текст, произведено за една нощ от него, беше огромно.

Според врачанските съдебни психиатри от 80-те Стефан Чолаков не страда от психическо заболяване „в тесния смисъл на тази дума“. Те са се занимавали с него в качеството му на обвиняем за престъпления срещу идеологията на народната република. В обвинителния акт към неговото първо дело от 1981 г. са цитирани данни от съдебно-психиатрична експертиза, в която се казва, че той е „само една акцентуирана личност от смесен тип“. Преведено, това означава, че тогава той е бил просто по-странен от обикновеното.

Делото срещу Стефан Чолаков е без никакво съмнение политическо. Постъпките, за които той е осъден първоначално на три години затвор, категорично го превръщат в дисидент.

 


http://www.capital.bg/showimg.php?filename=zx350_264023.jpg

Няколко месеца след като пуска

Телеграма до Джими Картър

през април 1981, Чолаков решава да се кандидатира за народен представител. В писмо до Народното събрание и вестниците „Работническо дело“ и „Поглед“ той описва основните пунктове от предизборната си програма. „Ще предложа да се премахнат платените партийни секретари... като ненужни, причиняващи бреме за икономиката на страната“, цитира предложението му окръжният прокурор на Враца в обвинителния акт по делото.

Стефан Чолаков протестира и срещу строежа на нов партиен дом във Враца. „Като гледам строящия се партиен дом, който е тъй величествен, а до него се намира една невзрачна за момента болница, се чудя защо трябва да се вмъкват толкова клатикраковци и още колко ли трябват, за да се запълни тази сграда“, пита той в друго писмо до медиите.

Днешният хиперактивен участник във форумите съвсем открито симпатизира и на полската „Солидарност“. Той дори успява да се свърже с хора от организацията и те му изпращат писмо. „Ние тъгуваме за симпатичните и свободни хора във Враца“, пишат му те. В предварителното следствие Чолаков без никакви притеснения изразява своите възгледи. „Възхищава ме това, че хората в Полша бяха единни и извършиха всичко без насилие“, казва той на служителите от Държавна сигурност. Единственото веществено доказателство по делото срещу него е значка на полските профсъюзи, която е носил „демонстративно закачена на ревера на сакото си“.

Обвиненията срещу Стефан Чолаков са за противодържавна агитация и пропаганда „с цел отслабване на властта в народната република“. По време на разпитите Чолаков отказва да се признае за виновен. Казва, че не е имал за цел да отслаби властта, а „свободно да изкаже мнението си“.

Осъждат го на

Три години затвор

със строг режим.

Максималният срок, предвиден за тези „престъпления“, е пет години. Спасява го чистото му съдебно минало. Сред утежняващите вината обстоятелства е и следната констатация: „Стреми се да се изяви като човек „свободен“, независим, на който не могат да се натрапват чужди идеи и мнения, човек независим от обществото, в което живее.“

Друго описание на Чолаков днес може да предизвика крива усмивка. „Има навик да пише до различни инстанции по различни въпроси“, пише в обвинителния акт прокурорът.

Стефан Чолаков излежава цялата си присъда и излиза на свобода непроменен. След известно време е осъден отново на година и половина лишаване от свобода, пак при строг режим.

През 1988 отново е арестуван. Според стария емигрант в Швеция, също участник в различни форуми - Иван Иванов от Упсала, Стефан Чолаков прекарва три месеца в изолационния карцер на следствения арест на ул. „Развигор“ в София. Г-н Иванов разказва, че тогава от ефира на „Свободна Европа“ известната водеща Румяна Узунова започва акция за освобождаването на него и други дисиденти. Тя се оказва успешна и на Чолаков му се разрешава да замине за Франция. Оттам отива в Германия, а накрая се озовава в Швеция. По това време обаче психиката му е силно разклатена. „Аз лично и едно навремето „вражеско“ сдружение се ангажирахме и помогнахме Стефан да получи статут на политически бежанец по Женевската конвенция в Швеция в момент, когато неговата неспособност да опише нещата и на адвоката му да ги разбере бяха довели до отказ от страна на властите“, казва г-н Иванов във форума на mediapool.bg. От време на време той обяснява накратко на различни места историята на Чолаков. „Зная, че участието на Стефан в какъвто и да било форум днес е невъзможно. Но малцина знаят, че това е по причини, над които той няма контрол. Винаги, когато става въпрос за него, считам за морален дълг да споделя защо това е така и да моля за човечност към него“, казва г-н Иванов.

В Швеция животът на Стефан Чолаков също не е лесен. Той се установява в малкия град Векшьо. Не може да си намери работа. Живее само от социални помощи. Според различни негови постинги из българските форуми често му спират интернета вкъщи заради неплатени сметки. В тези случаи той отива в интернет кафета или в близкия университет, откъдето също често го гонят, понякога с полиция. Срещу него се водят и дела най-често за неплатени сметки. Среща се с полицията, защото и в Швеция не спира да протестира, но лозунгите, които издига, често са откровено антисемитски. Задържан е, когато се опитва да напише „Българският поп е шпионин“ на моряшката църква в Малмьо, която понякога се ползва за източноправославни служби. Полицията го отвежда и когато опъва палатка в градинката срещу българското посолство през 1993 с цел да протестира срещу нещо си...

Така че следващия път, когато попаднете на постинг от Стефан д-р Д. Чолаков, не го обвинявайте толкова. Припомнете си тези истории и ще видите, че няма да ви дразни толкова - все пак 40 години са го карали да мълчи по доста неприятен начин. Някак си е дочакал по-добри времена. Нека им се радва...

Разбира се, пробвах да се свържа с него. Написах му мейл с няколко въпроса и молба да си даде телефона, за да се чуем. Vaprosa schte go reschim ne po telefon. Az po telefon ne govorja, написа ми той и предложи да се видим тези дни, защото идва в София. Az schte si nosja videokamerata, za da zapisvam kakvo sam ti otgovarjal!, предупреди ме Чолаков. Каза ми да го чакам на летището и даде инструкции:

MOJE I DA ME POZNAESCH - SCHTE BADA S RANIZA !

MOJE DA NOSJA SCHVEDSKI BAIRAK !

STEFAN D -R D TCHOLAKOV

24 MAJ 2006

http://www.stefan-tcholakov.eu/index.php?year=2008%20&id=5920&p=statiibg&title=%C7%C0+%D1%C2%C5%D2%CE%C2%CD%C8%DF+%C3%C5%CD%CE%D6%C8%C4+-+VERLDS+GENOZID+-+%3Cimg+src%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.sarakt.org%2Fimages%2Fbat%2520klane.JPG%3E%CF%F0%E5%E4%F3%EF%F0%E5%E6%E4%E5%ED%E8%E5%21+

http://www.stefan-tcholakov.eu/

SVERIGE K


Logged
Norman
Guest
« Reply #16 on: June 24, 2008, 12:58:24 PM »

Чолище, а ти прибра ли се ъв България !? Ти може да си със шведски байрак, аз пък често съм със жълто балонче. Само триебва да кажеш къде ще го развяваш тоя байрак, интересува ме, но не много. Щото любопитството е недостаък, а любознателността е качество. И понеже ти знания не можеш да ми дадеш, значи питането ми триебва да остане без отговор.
Logged
4AO4AO
Guest
« Reply #17 on: July 10, 2008, 07:53:28 AM »

Пак
юНаг
почесва се:
с`Порт
отново
требе
да се бори –
Дали
със кон?
Или със бон??
МммНееее!
С бонбонче ментово,
за Миг
сега ще я отвори!
Logged
tcholi_boli
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 4563


View Profile Email
« Reply #18 on: July 11, 2008, 10:44:09 PM »

НА ТОВА МЕСТО ЩЕ ПОХВАЛЯ КМЕТА НА СОФИЯ БОЙКО БОРИСОВ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ДАВА ЗА ЗАГОВОР СРЕЩУ ОПУЗИЦИОННИТЕ ПАРТИЕ И ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ !
-
-
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjY5Mzs4MA==&sql=MjY5MzszNA==

-
-

ТОВА Е СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА ЗА ДИСКРИДИТИРАНЕ И ПРОМИВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ИНФОРМАЦИЯТА, ЗА ДА СЕ ЗАЛЪГВА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !
-
НА БОРБА СРЕЩУ ЮДЕЙСКИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ НА ЮДО-ТУРСКОТО ПРАВИТЕСТВО НА СТАНИШЕВ !
-
РАЗОБЛИЧАНАНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ !
-
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
ВРАЦА - ПАЛАНКА


Logged
Pages: 1 [2]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!