Стефан д-р Димитър Чолаков
Форум
Къде... от Швеция

Гешев поиска от Лаура Кьовеши повече европейски прокурори у нас

     Гешев поиска от Лаура Кьовеши повече европейски прокурори у нас
      -
      https://offnews.bg/temida/geshev-poiska-ot-laura-kioveshi-poveche-evropejski-prokurori-u-nas-730462.html?&op=ok_post#comments
      -
     
      -
     
      -
      https://i2.offnews.bg/events/2020/06/10/730462/phpihgnvg_800x*.jpg
      -
      Ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев поиска от главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши повече делегирани у нас европейски прокурори. Обвинител №1 сподели опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европрокурори е недостатъчен. И обеща да окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.
     
      Това стана на видео конферентна връзка, като срещата бе поискана от Кьовеши, а темата бе бюджетът на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането й.
      В разговора участваха и зам.-главните прокурори Красимира Филипова и Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен" във ВКП Цветомир Йосифов.
      „След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й", подчерта Гешев.
     
      Той изрази подкрепата на българската прокуратура за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз". И настоя за увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.
     
      Обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура, отговори Гешев на въпрос на Кьовеши.
      Той изрази подкрепата си за усилията на Лаура Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс.
      -
     
      -
      -
     
      Гешев и Лаура Кьовеши обсъдиха българския принос в Европейската прокуратура В срещата участваха и зам.-главните прокурори г-жа Красимира Филипова и г-жа Пламена Цветанова
     
      https://blitz.bg/obshtestvo/geshev-i-laura-koveshi-obsdikha-blgarskiya-prinos-v-evropeyskata-prokuratura_news751188.html
      -
     
      -
      https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/202001/1579005613-mg-6621jpg.jpg
      -
     
      -
      Главният прокурор Иван Гешев проведе видеоконферентна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на тема „Бъдещото функциониране на Европейската прокуратура и българският принос за дейността й“ В срещата участваха и зам.-главните прокурори г-жа Красимира Филипова и г-жа Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП - г-н Цветомир Йосифов.
      Срещата е организирана по молба на г-жа Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на Република България за изграждането и структурирането на Европейската прокуратура. Главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз“, като подчерта и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.
      „След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й“, подчерта г-н Гешев.
      По време на срещата се обсъди необходимият брой европейски делегирани прокурори в България. Обвинител №1 сподели опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в РБ е недостатъчен. Той заяви, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им. На въпрос от страна на г-жа Лаура Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската
      прокуратура, главния прокурор уточни, че решение ще вземе законодателят, но най-удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.
      Главният прокурор на Република България изрази подкрепата си за усилията на г-жа Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс.
     
      -
      КОПИРАЛ
     
     
     
     

[НАЗАД] [НАЧАЛО] [ГОРЕ]