Стефан д-р Димитър Чолаков
June 19, 2024, 08:07:42 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: SMF - Just Installed!
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: НОВ ТРАКИЙСКИ НАДПИС, КОЙТО ПРОМЕНЯ ИСТОР  (Read 1342 times)
tcholi_boli
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 4581


View Profile Email
« on: November 01, 2015, 11:03:21 AM »

НОВ ТРАКИЙСКИ НАДПИС, КОЙТО ПРОМЕНЯ ИСТОРИЯТА
-
http://sparotok.blogspot.bg/2015/10/blog-post_21.html?spref=fb
-

Доста българи знаят за думите на покойната Ванга, за това, че скоро земята ще разкрие тайните си и истината за народа ни ще стане известна. Макар да не отдавам голямо внимание на пророчества, самият аз се уверявам, че по отношение на откритията от последно време Ванга е права. Все пак, на територията на България е намерено най-старото колело в света, а и най-старото обработено злато. В нашите земи са издигнати най-старите градове на Европа. Става дума за древните постройки от Провадия и Юнаците, чиито стени са се появили преди повече от 6500 години.

Не е за пренебрегване и факта, че организираното земеделие и скотовъдство се появават в Европа първо на Балканите. Важните за развитието на обществото знания достигат Западна и Северна Европа няколко хилядолетия по-късно. Отново в нашите земи започва най-ранната обработка на желязото и то дълги векове преди ковачите на гали, германи, ибери, римляни и др. се научат как да обработват здравия метал.

Заслужава си да се спомене и това, че най-ранната писменост в цял свят е изобретена не в Месопотамия, или страната на пирамидите - Египет, а тук, на наша територия. Знаците по керамиката от Градешница, Караново, Хотница и други места предхождат шумерския клинопис и египетските йероглифи с около 1000-2000 години и са ярко свидетелство за невероятните способности на предците ни. Те спокойно могат да бъдат наречени прометеевци, защото благодарение на тях Европа, а и региони от Азия са извадени от мрака посредством искрата на познанието.

Жалко е само, че в миналото съществуваше и все още съществува яростна, дори фанатична съпротива против виждането, че траките не само са имали писменост, но и, че са първите хора изобретили буквите. Създадена и усилено поддържана бе заблудата, че дедите ни са заели гръцката азбука при направата на надписите от Ситово, Кьолмен, Езерово, Браничево, Дуванлий, Надарци, Самотраки, Гордион, Птерия, Тиана, Даскилеон и т.н.

Писмените знаци от тези места са различни и не са копие на която и да е гръцка азбука, но това не притесняваше изобщо определена група специалисти. Те също така не се стряскаха и от факта, че Алкидамант определя не кой да е, а тракиеца Орфей като създател на буквите. Непопулярното твърдение на гръцкия автор е подкрепено от свидетелството на Диодор Сицилийски, който е напълно уверен, че хората ползвали най-старите букви са траките Орфей и Лин. Да не забравяме и говорещия за тракийска писменост Еврипид, който споменава за орфеева мъдрост документирана върху плочици.

Някои изследователи не бяха притеснени и от важната подробност, че по времето когато са изсечени фригийските монументални надписи по фасадите на внушителни и невероятно красиви постройки, гърците живеят все още в сламени колиби.
                   https://c1.staticflickr.com/1/5/9811512_202fbc82e2.jpg
        
--
 

<img src=https://c1.staticflickr.com/1/5/9811512_202fbc82e2.jpg>
--

   ФРИГИЙСКА МОНУМЕНТАЛНА СГРАДА С НАДПИСИ -VIII ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА

Макар да се намериха учени като Вл. Георгиев и И. Дуриданов, които да определят писмените паметници от Градешница, Караново и др. локации за тракийски, тези важни свидетелства не бяха популяризирани и така българския читател бе лишен от ценна информация.

Традицията на спиране на важни данни подължава и до днес. Понастоящем само малцина сънародници знаят за откритието на Пeтер Ван Сусберген, който спомена преди доста време за значителния брой на тракийски лични имена срещащи се в минойски и микенски документи. Като пример могат да се посочат Арей, Диза, Питак, Резос, Котело, Мокос, Одрис, Перкон, Котис, Рескупорис, Гетас, Бузас и др.

Ограничен е и броя на хората запознати с виждането на д-р Харалд Хаарман и др. относно това, че използваните на остров Крит и континентална Гърция писмености Линеар А и Линеар Б, произлизат от доста по-старата Дунавска (Балканска) писменост. Доста преди Хаарман и колегите му да открият връзката между Тракия и остров Крит, Владимир Георгиев отбеляза сходството на знаци от ранната критска писменост и тези от Градешница и Караново.

Линеар А

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Linear_A_cup.png

--
 

<img src=https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Linear_A_cup.png>
--

Линеар Б

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/NAMA_Linear_B_tablet_of_Pylos.jpg

--
 

<img src=https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/NAMA_Linear_B_tablet_of_Pylos.jpg>
--

Тези данни показват, че създателите на минойската и вдъхновителите на микенската писменост са нашите деди, които в древността са наричани траки, а в по-нови времена са познати под името българи. Има и други доказателства за това, че без предците ни нито минойската, нито микенската писменост щяха да възникнат.

Присъствието на дедите ни на остров Крит  се доказва и от разпространението на така наречената линейна керамика (Bandkeramik) – съдове украсени със сложни спирали и вълнисти линии. Най-ранните образци са от Балканите и Черноморските степи – шесто-пето хилядолетие преди Христа, докато на о-в Крит съдове от този тип се появяват едва в края на третото хилядолетие преди Христа и там те се доразвиват до степен на изящност. Този въпрос е разгледан преди около 70 години от проф. Бедрих Хрозни в работата му “Ancient History of Asia Minor, India and Crete”.

http://www.ou.edu/finearts/art/ahi4913/aegeanslides/009.jpg

--
 

<img src=http://www.ou.edu/finearts/art/ahi4913/aegeanslides/009.jpg>
--

http://www.ou.edu/finearts/art/ahi4913/aegeanhtml/minoanpottery2.html

http://media.web.britannica.com/eb-media/85/92985-004-2B53B164.jpg

--
 

<img src=http://media.web.britannica.com/eb-media/85/92985-004-2B53B164.jpg>
--

http://kids.britannica.com/elementary/art-87672/Ancient-Greeks-of-the-Minoan-civilization-made-decorated-pots-in

Точно с появата на линейната керамика на територията на Крит, се наблюдава и появата на най-древната писменост в този регион. Трябва да се отбележи и нещо друго, което е от голяма важност – най-древните критски топоними Ида, Кносос, Пергам, Гортиния, Даво, Капа и т.н. са от тракийски произход.

Самото име Кносос е сродно на българския топоним Книшава (местност в Рила), чието значение според проф. И.Дуриданов е изкоп, ерозирало място. Това е точно описание на релефа на терена на минойската столица, за която знаем от Плиний, че е разсечена на две от руслото на река Кайратус.

Както се уверяваме – има предостатъчно сведения за това, че предците ни са създателите, или поне едни от създателите на минойската и микенска цивилизация, и най-вече писменостите Линеар А, Линеар Б. До неотдавна обаче съществуваше един проблем – имаше хиатус, прекъсване на писмената традиция от Неолита и Халколита с тази от Средната Бронзова Епоха. Докато знаците от Градешница, Караново, Вълчи Дол, Тартария и т.н. са от пето хилядолетие преди Христа, то Линеар А и Линеар Б са едва от второ хилядолетие преди Христа.

Слава Богу, вече е намерено липсващото звено и така празнината бе запълнена. Недалеч от Първомай, г-н Паун Ташев открива древен паметник създаден от дедите ни в дълбока древност. По-късно г-н Ташев обръща вниманието на Сребрин Сребрев, Йордан Стайков и Мартин Константинов на скалата със странни знаци и така камъчето се търкулва по склона.

Откривателят на древния надпис – Паун Ташев – първият човек на снимкат

Уникалният паметник е бил известен на местното население под името Писан камък. Не е трудно да се досетим, че причината за това са особените знаци, които са изсечени върху скалната повърхност. Знаците са шест и са с височина 35-50 см, а това е нещо забележително – става дума за първия монументален надпис в историята на човечеството!

Понеже древното послание не се намира в храм с определени архитектурни особености и няма нито керамика, нито пък друг артефакт, с чиято помощ може да се направи датировка, остава само една възможност – сравняването на формите на знаците с епиграфски паметници от различни епохи.

Tака наречената гръцка, а и латинската азбука могат да се изключат веднага. Няма връзка и с хетския, шумерския и персийския клинопис, нo съществува известна прилика с хето-лувитските йероглифи от второто хилядолетие преди Христа.
Разполагането на знаците от Писан камък обаче е доста по-различно от начина на разполагане на хето-лувитските йероглифи. Това може да се види от надписа от Булгар Маден (Български Рудник) в Анатолия – днешна Турция.  

http://proel.org/img/alfabetos/picthit10.gif

--
 

<img src=http://proel.org/img/alfabetos/picthit10.gif>
--

Прилика има и с критската йероглифна писменост от края на трето и началото на второ хилядолетие преди Христа. Както обаче бе споменато знаците от Градешница и Караново също са сходни с критските, но за сметка на това са по-стари.

http://proel.org/img/alfabetos/picthit9.gif

--
 

<img src=http://proel.org/img/alfabetos/picthit9.gif>
--

ПРОДЪЛЖАВА - 2
« Last Edit: November 01, 2015, 11:20:23 AM by tcholi_boli » Logged
tcholi_boli
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 4581


View Profile Email
« Reply #1 on: November 01, 2015, 11:15:33 AM »

ПРОДЪЛЖАВА - 2
-
http://sparotok.blogspot.bg/2015/10/blog-post_21.html?spref=fb
-
НОВ ТРАКИЙСКИ НАДПИС, КОЙТО ПРОМЕНЯ ИСТОРИЯТА

-
Прилика има и с критската йероглифна писменост от края на трето и началото на второ хилядолетие преди Христа. Както обаче бе споменато знаците от Градешница и Караново също са сходни с критските, но за сметка на това са по-стари.
http://proel.org/img/alfabetos/picthit9.gif

--
 
<img src=http://proel.org/img/alfabetos/picthit9.gif>
--
http://proel.org/index.php?pagina=alfabetos/pictcret
Йордан Стайков е първия, който прави опит за дешифровка на надписа от местност край Първомай. Г-н Стайков намира прилики с йероглифите от Стария Египет. Не може да се отрече, че действително се наблюдава близост във формите. Имаме дори пълно съвпадение в някои случаи. Трябва да се добави и това, че в нашите земи са откривани египетски артефакти, а имаме също сведенията на Херодот и Йордан за идване на египтяни в Тракия, т.е. г-н Стайков има основание да търси връзка със страната на пирамидите. Понеже обясненията и тълкуването на нашия изследовател са твърде дълги, тук ще представя само една част:
“Бог Хапи, който е в храма, рече да се претеглят за садене 4,8 л лимец (зърно), като ј от тях да бъдат засяти под ъгъл”
“Бог Хапи повели на бог Непри да вземе (изнесе) за сеитба от храма (зърнохранилището) 4,8 л (хекат) лимец, като ј от това количество да бъде засято под ъгъл.”
 “Царят (Фараонът) принесе на бог Хапи в храма, един хекат (4,8 л зърно) като ј от него да бъде засята под ъгъл.
Повече подробности относно тълкуването могат да се намерят на този линк
 http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=3916
Дали четенето на г-н Стайков е правилното ще покаже времето. Изучавал съм староегипетски преди около двадесет години и знанията ми вече не са на нужното ниво, за да имам правото да възразя за определени подробности, или пък напълно да се съглася с прочита предложен от г-н Стайков. 
Аз лично виждам връзка с най-древната писменост, която специалисти като Хаарман, Мерлини, Ръгли, Кейхил и др. наричат Дунавска, Староевропейска, Балканска и т.н. Тази писменост присъства на много места по Балканите, като най-известните локации са Градешница, Караново, Тартария, Винча, Турдош, Вълчи Дол.
1.Плочка от Градешница.
2.Керамика от Вълчи Дол.
3.Керамика от Винча.
4.Керамика от Турдош.
5.Плоча от Тартария.

* Първият знак от скалата отговаря перфектно на знак от плочата от Градешница, която е датирана пето хилядолетие преди Христа.
* Вторият присъства на артефакт от Вълчи Дол, датиран пето хилядолетие преди Христа. Среща се също сред рисунките от пещерата Магура, които според някои изследователи са на около 7000 години.
* Третият знак отговаря на този от Дунавската Балканска писменост познат под регистрация ОЕ (Old Euroepaen script) 72 а. Подобен знак има и в пещерата Магура.
* Четвъртият знак се може да се види и на плочата от Тартария – пето хилядолетие пр. Христа и е регистриран като ОЕ 141. Среща се също сред рисунките от пещерата Магура.
* Петият може да се оприличи с ОЕ 70, а шестия е идентичен на ОЕ 76. И двата знака имат успоредици със знаци от стените на Магура.
Ясно е, че всички “букви” от надписа, без изключение имат ясни успоредици с най-древната писменост от историята на човечеството – тази създадена от дедите ни преди повече от 6500 години. Понеже знаците показват по-силна прилика с тези от Градешница, Тартария, Вълчи Дол и т.н. отколкото с минойската и микенска писменост, то е съвсем логично да се заключи, че става дума за някакъв преходен вариант на Балканската писменост, вариант, който е възникнал през Ранната Бронзова Епоха – някъде към 3000 -2900 пр. Христа, т.е. надписа от местността край Първомай е на около 5000 години, а пък монументалния му характер го прави уникален за историята на човечеството.
Това е изключително важно, но още по-важно е да разберем какво е древното послание. Аз поддържам виждането на Хаарман и др. по отношение на това, че използваните на остров Крит Линеар А и Линеар Б са вдъхновени от по-старата с хилядолетия Балканска писменост, следователно има логика на знаците от Писан камък да се даде звукова стойност въз основа на тяхната прилика с Линеар А и Линеар Б.
1.Знаци от Писан камък.
2.Знаци от древната балканска писменост.
3.Знаци от Линеар А и Линеар Б.
4.Четене въз основа на приликите със знаците от Линеар А и Линеар Б.
На първия знак може да се даде стойност ПО.
Вторият знак е идентичен на Линеар А и Линеар Б знак със стойност РО.
Третият знак може да се оприличи с Линеар А и Линеар Б знак със стойност ВА.
Четвъртият знак отговаря на Линеар А и Линеар Б знак със стойност ТУ.

Четенето до тук дава думата ПОРОВАТУ. Смятам, че това е име на божество в склонен вид, т.е. ПОРОВАТУ означава – на Пороват. За повечето от нас това име е странно и непознато. То обаче се среща доста по-късно в микенски документи от второ хилядолетие преди Христа във формата ПОРОВИТОЙО, отново в склонен вид.
На микенския документ PY Tn 316 са споменати и други имена на божества, но учени като Чадуик смятат, че ПОРОВИТОЙО, не е теоним, а название на месец – Пловистиос – месеца на плаването. Въпреки, че приликата със стблг. плавати е смайваща, смятам, че ПОРОВИТОЙО не е название на месец, а за име на бог, което е сродно на хетския теоним Перва, на епитет на Тракийския Херос – Перкос/Перкон и на името на почитания на остров Рюген (Северна Германия) бог Поревит. Сродна е и арийската дума парвата-планина, скалисто място.
За името на Тракийския Херос Леонид Гиндин дава следната конструкция - Ἥρως < *Pērw, добавя също, че името на древния топоним Пеиросос, който е в Троада може да се изтълкува като скалисто място – “Πειρωσσός — область в Трое вблизи Зелеи (Strabo. 589. 17), < *perwosso-/perwassa- «каменистая, горная местность”.
Хетският Перва е бог на бурята и покровител на конете, почитаният на Рюген Поревит е бог-боец, какъвто е и Хероса, чийто епитет е било Перкос/Перкон. Този епитет е свързван с по-древното име на Тракия – Перке. Значението на Перкос/Перкон и Перке е скала, този, който удря, а най-добра етимология предлагат българските глаголи перкам, пера-удрям.
Трудно е да се разгадае значението на последните два знака, които могат да се оприличат на “римско четири” – IV.  Смятам, че този символ е вариант на свещения за старите българи знак IYI имащ разновидност IVI. За присъствието на особения символ IYI върху неолитната керамика от Винча е писал J.Todorovic през 1970 година. Веселин Бешевлиев вярва, че IYI е символ на върховното божество на дедите ни, за чието име нашият учен твърди, че е Тангра.
В случая обаче, на открития от Паун Ташев надпис срещаме не Тангра, а Пороват – древен вариант на епитет на Тракийския Херос. Коренът в това име е пор, а етимология можем да получим от стблг. прати, порѭ-режа, от своя страна сроднo на пера-бия, удрям, което пък лингвистите извеждат от ие. *por, per (удрям, режа). Наставката ВАТ(У) в теонима ПОРОВАТ(У) срещаме в името на фригийското божество Митрават(а).
Благодарение на надписа, а и на тълкуването на Гиндин разбираме, че най-древното име на Хероса е било Пороват. По-късно то се е развило в Первос→Перкос→ Херос.
На този момент е трудно да се каже какво точно е значението на комбинацията ПОРОВАТУ IV. Каквото и да се предложи, то ще си остане спекулация. Нужни са повече изследвания и проверки. Възможно е на скалата първоначално да е имало знак IVI (явяващ се вариант на IYI), но поради ерозия на скалата, или пък умишлено вредителство последния знак да е бил загубен. Когато скалата бъде изследвана по-обстойно, тогава ще получим и повече подробности, които ще хвърлят по-голяма яснота по въпроса.
Трябва да се добави още нещо, което е от изключително голямо значение. Знаците от надписа открит от Паун Ташев не само имат успоредици с най-древната писменост, Линеар А и Линеар Б, но също така и със старобългарските руни. Интересно е, че особената комбинация IV от надписа край Първомай се среща и по стените на Плиска. Под последният знак на надписа – V има точка, абсолютно същия знак се среща и сред руните на дедите ни. Тук не става дума за някаква забележителна случайност, а по-скоро виждаме продължение на една древна традиция, чиито корени са от преди 6500 години.
1.Знаци от Писан камък.
2.Старобългарски руни.
Понеже знаците от надписа имат паралели с древната балканска писменост, но и с Линеар А, Линеар Б, то е редно да очакваме и, че повече старобългарски руни биха показали, че техните прототипи са възникнали не в дивата пустош на Сибир, или в бруленият от ветрове Памир, а в райската градина на далечното минало – Балканите.
Не една-две, а 26 руни показват невероятна близост с писмеността сътворена преди повече от 6500 години.
БР- Български руни
ТП- Тракийска писменост от Неолита и Халколита
Направим ли сравнение и с Линеар А, Линеар Б, става още по интересно защото в този случай успоредиците са 42.
БР- Български руни
ЛП- Линеарна писменост
Розетката от Плиска сякаш е пратена от Бога. На нея абсолютно всички руни притежават успоредици със знаците от Линеар А и Линеар Б.
ПЛ- руни от Плиска
ЛА-Линеар А
ЛБ-Линеар Б
Поради приликите на знаците от Писан камък със старобългарските руни, нашите специалисти навярно ще са склонни да датират уникалния надпис като сътворен през Средновековието. Няма логика за това разбира се, понеже знаците показват силни прилики и с най-древната писменост в света – тази от Балканите. Успоредиците със знаците от Градешница, Караново, Вълчи Дол, Турдош, Тартария и не на последно място знаците от пещерата Магура показват убедително, че се касае не за нов, средновековен надпис, а за творение от Ранната Бронзова Епоха.
Има и други индикации за това, че надписа е много древен, теонима Пороват е почти идентичен на почитания на о-в Рюген (Балтийско Море) бог Порeвит.  За култа към Поревит в Северна Европа свидетелства датския летописец Саксо Граматик, но споменатият бог не е местен, култа към него е донесен от балкански преселници. За присъствие на траки в Северна Европа има данни в изобилие. Находки от датските погребални могили, а и керамиката на намиращата се малко по на юг Лужишка Култура показват ясна връзка с Тракия.
Датските археолози признават, че чужд народ, който е дошъл от юг е въвел бронза и погребалния обред кремация, но избягват да уточнят за кой народ става дума. От друга страна интереса на датската кралица към траките показва, че скандинавските изследователи знаят прекрасно, кой е дал силен тласък на цивилизацията на дедите им.
Най-логичната причина за тракийското преселение на север е дал проф. Асен Чилингиров в своята работа “ВУЛКАНИТЕ, НАВОДНЕНИЯТА, АРХЕОЛОГИЯТА И ПОЛИТИКАТА”, Херон Прес, 2013. Талантливият и прогресивен български учен е обяснил, че след избухването на вулкана на остров Санторини, (част от дедите ни) са били принудени да напуснат Балканите. Едни са се отправили към Испания и Британия, други към Скандинавия. За връзка на траките със Скандинавия е писал и Erik Nilйn в “Der Norden und die Verbindungen mit dem Thrakish-Dakisheem Raum, Studia Gothika, Stokholm, 1972.
-
ПРОДЪЛЖАВА - 3
« Last Edit: November 01, 2015, 11:20:54 AM by tcholi_boli » Logged
tcholi_boli
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 4581


View Profile Email
« Reply #2 on: November 01, 2015, 11:19:20 AM »

ПРОДЪЛЖАВА - 3
-
НОВ ТРАКИЙСКИ НАДПИС, КОЙТО ПРОМЕНЯ ИСТОРИЯТА
-
http://sparotok.blogspot.bg/2015/10/blog-post_21.html?spref=fb
-
Миграцията на траки описана от проф. Чилиггиров е и причина за появата на бог Перва при хетите, които са обитавали Централна Мала Азия и са били доста далеч от вулкана на о-в Санторини. В Хетската Империя намират приют част от дарданите, а и мизите наречени в по-късни времена българи. За дардани и мизи в хетската армия знаем от египетско хроники от Бронзовата Епоха.
Благодарение на учени като О. Гърни и др. знаем също, че хетите приемат в пантеона си боговете на своите васали. Това става причина в Хатуса да бъдат почитани хиляда божества. Ето за това не бива да се удивяваме на присъствието на тракийския Пороват, който хетите преименуват Перва. Ще добавя  и това, че в Хатуса са били на почит също Кубаба- Кибела и Яриш-Арес – тракийския бог на войната...
Паун Ташев едва ли е предполагал какво земетресение може да предизвика надписа от Писан Камък. Този уникален паметник е забележителен с много неща:
* явява се най-стария монументален надпис;
* документирано е най-старото име на Тракийския Херос;
* знаците показват връзка с най-древната писменост в света;
* знаците показват връзка с Линеар А и Линеар Б;
* знаците показват връзка със старобългарските руни;
* името Пороват показва връзка с почитания в Северна Европа бог Поревит;
* името Пороват показва връзка с почитания от хетите Перва;
* името Пороват притежава българска етимология;
Не очаквам голям шум в научните среди. По правило учените са длъжни да подхождат предпазливо към важните неща, а нашите лингвисти са едни от най-предпазливите. Разбрах, че за този надпис се знае от доста време и съм удивен, че няма популяризиране на епиграфския паметник.

Дори да не се предложи превод, поне връзката с най-древната писменост, а и със старобългарските руни би могла да се посочи. Това би затруднило работата на спекулиращите с произхода на българския народ и би дало заслужено самочувствие на много българи.
Надявам се най-сетне да бъдат отпуснати достатъчно средства, за да могат талантливи и прогресивни учени като д-р Диана Гергова да имат възможността да открият важни неща за нашето минало преди иманярите да нанесат непоправими вреди.
Керамиката от Цепино е богата на странни знаци, които де факто се явяват ранна форма на писменост. За да се съхранят съдовете и да се анализират данните са нужни средства. Жалко е да се хвърлят милиони за нахлуващи в страната ни чужденци, а културното ни наследство да бъде пренебрегвано.
Грехота е да сме потомци на хора, които са считани за богове от много народи и да не знаем това. Грехота е да сме потомци на ковачите на историята, а да сме принудени да се свием в ъгъла и да се подчиняваме покорно на прищевките на чужденци. Грехота е в гените ни да са закодирани сила и способности, но те да бъдат подтискани.
Историята не е само изучаване на прашните книги, тя е и средство за възпитание. Както родителите оформят бъдещето на детето си посредством пример, съвети и напътсквия, така също и историята оформя бъдещето на един народ посредством примера на достойните наши предци. За тях трудностите не бяха проблем, а предизвикателство, за тях опожаряването на земята им не бе край, а ново начало. Така дедите ни оцеляха на кръстопътя наречен Балкани, днес ние имаме примера им, трябва само да го следваме.
Публикувано от ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK в 14:10
Изпращане по имейл
Публикувайте в блога си!
Споделяне в Twitter
Споделяне във Facebook
Споделяне в Pinterest
Етикети: българи, Линеар А, линеар Б, мизи, Плиска, Първомай, руни, траки, тракийски надпис
-
-

164 коментара:
Deyan Stanchev21 октомври 2015 г., 15:01
Поздравления, Работите Ви стават все по-обширни и интересни.
Успех в откриването на още подобни находки Smiley

Здрави и Чест Smiley

Отговор
Borislav Arapchev21 октомври 2015 г., 15:04
Велико!!! И колосален труд!! Благодаря ви!
Отговор
Отговори
ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 17:15
Благодаря Ви за оценката на труда ми г-н Арапчев!!!
Отговор
Атанас Емилов Лазаров21 октомври 2015 г., 15:17
В предаването на БТВ,предизвикано във връзка с този надпис,археорогът проф.Диана Гергова каза нещо изключително важно,според мен,а именно,че световната научна общност,включително гръцките и колеги, ОТДАВНА е наясно и са съгласни,че най-старата писменост в световен мащаб е тук,в българските земи!!!Смятам,че това е първият български учен,който заявява това от името на световната научна гилдия!!!Остава въпросът ЗАЩО това не беше оповестено досега на широката българска общественост или поне не с такава категоричност,от страна на българските научни средиHuh


http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/nasha-li-e-parvata-pismenost-v-sveta.html

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 17:13
Д-р Гергова заслужава поклон за своята смелост, честност, а и за високия си интелект. Тя е пример достоен за подражание!!!


Чавдар Каменаров23 октомври 2015 г., 14:22
Защо не е оповестено на широката българска общественост? Отговора е елементарен! Защото такава е волята на Кремъл! Волята на Кремъл е да се внушава на българите и на целия свят, че ние българите не сме българи, а славяни, разбирай руснаци! И както световната общественост възприема днес украинци и руснаци за едно цяло, точно към това се стреми и Кремъл, българи и руснаци да бъдат едно цяло, като цялата нашата, българска история да се припише на Русия. Точно затова се и рушат и унищожават всички паметници на древната българска цивилизация по земите на цяла Русия! Точно затова беше и покръстена българската азбука и наречена славянска, разбирай руска. Точно затова беше и покръстена и православната ни религия на църковно-славянска, а не църковно-българска и т.н. и т.н. И днешните Кремълски слуги в лицето на Атака и БСП продължават да укриват, фалшифицират и променят българската история, култура, писменост и т.н. и да ни наричат славяни, т.е. руснаци.


Анонимен24 октомври 2015 г., 11:45
Точни така!!!
Това е целта на "Империята на злото$ - Русия!

Отговор

Antoaneta Vangelova21 октомври 2015 г., 15:31
Браво, Спароток - отново една прекрасна, добре защитена статия! Чудя се кога ли вече иранистите и прочие ще се огледат наоколо, за да видят какво се случва. Говоря за обикновените хора, а не за пишмян учените, които даже да ги зашлевиш с истината няма да има полза. Трябва най- накрая да се обединим, защото вече започва да става страшно.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

Поздрави

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 17:10
Истината за произхода на народа ни и за качествата на дедите ни има потенциала да се превърне в идеал, който да доведе до национално обединение. Това вече даже се случва, бавно, но сигурно хората се будят и започват да си подават ръка.

Поздрави!

Отговор

ggeca21 октомври 2015 г., 16:27
Прекрасно. Благодаря.

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 17:03
Благодаря и аз за подкрепата!!!

Отговор

Петър Канев21 октомври 2015 г., 16:28
Изглежда невероятно на пръв поглед, но всичките ми опити да намеря недостатък, неубедителност или противоречие не дават резултат - верификацията е на страната на тази статия. Вероятността да е така изглежда твърде убедителна, ако познаваш фактите и историята...

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 16:52
Старая се да подкрепям твърденията си с факти. Дори да съм сгрешил някъде това се компенсира от поднесените сравнения на знаците от надписа с най-старата писменост и старобългарските руни.

Отговор

ирена янчева21 октомври 2015 г., 16:57
Здравей Павле, искам да изкажа своите поздравления и възхищение от блестящата статия,която си създал за най - древния надпис " Писан камък " от Първомайския регион на България !!! Всички приложени от теб аргументи са на изключително високо ниво, успял си да ги анализираш и обобщиш много добре !!!Това е една уникална находка, за която трябва да се говори повече. Споделям напълно, че " Писан камък " има връзка с нашата древна Дунавска / Староевропейска / Балканска писменост, която е първата в света и този артефакт е първият монументален надпис !!! Твоят превод / разчитане звчи напълно логично - поздравления !!! - ПРОВАТУ / на ПРОВАТ = име на бог, който е епитет на Тракийския Херос - Перкос / Первос - Перкон води до Херос или Перва - Поревит. Фактът, че надписът има корени от преди около 6 500 години и продължава традицията в старобългарските руни е уникален !!! Вярно е, че той се явява едно междинно звено между Балканската древна писменост и тази от Микена и Миной ! Павле, продължавай твоите проучвания смело напред; ти си на прав път ! Подкрепям те напълно ! Най - сърдечни поздрави !

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 17:36
Ирена, региона, в който е намерен надписа е интересен. Там е намерен и златния пръстен с надпис, недалеч е и надписа от връх Драгойна, има и доста знаци по скалите.

Искрено се надявам учените да успеят да изпреварят иманярите и хората с лоши намерения. В този район има работа за много години напред.

Поздрави!


Georgi Nikolov21 октомври 2015 г., 21:56
Така е, там наблизо е село Езерово, край което е открит пръстена. А и по горите неуморими иманяри често попадат на подобни надписи, но ги свързват и интерпретират единствено като "нишани".


ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK22 октомври 2015 г., 0:44
Точно това е лошото и точно от това се страхувах! Сега, слава Богу надписа е заснет, предаването е излъчено в ефир и дори някой да унищожи паметника, ще ни остане някакво доказателство за наличието му.

Отговор

Анонимен21 октомври 2015 г., 18:55
Поздравления, Павле. Чудесна статия. Какво ще кажеш за сравнение със ситовския надпис? Той не е ли почти от същото време?
скит

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 20:04
Ситовския надпис е не по-малко интересен, но е от по-късен период. Трябва да се сравни с надписите от Сакар Планина и да се види кой носи по-архаични белези.

Отговор

Анонимен21 октомври 2015 г., 19:20
Не споменавайте думички като злато, че иманяри дебнат отвсякъде.

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK21 октомври 2015 г., 20:02
Не съм свързвал надписа с никакво злато Smiley

Отговор

Съни21 октомври 2015 г., 20:30
Присъединявам се към благодарностите за труда.
Искаме да разпространим вестта по възможно най-смилаемия за масовия непознавач на историята начин. Ще ни помогнете ли?
info@narodna.me - Народна медия

П.П. Видео материал, показващ старини от особено значение, би подкрепил въздействието Wink

Отговор
Отговори

ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK22 октомври 2015 г., 0:53
Мисля, че може да се уредин нещо, Ваш колега вече е направил уговорка с моите приятели Smiley

Отговор

Анонимен21 октомври 2015 г., 21:09
Надиса се чете, от сорта на РапаТ и пять, Ропат и 5, Парат и 5, или същото като 4, или и се превръща в -ь, рапать5, рапатьх, рапатих, рапатив, рапатиу, рапатау - РапатиС, РапатС, рапатиН, рапатиМ (ако обърнем iv- на буква), и тн като рапа и пара са анаграми...

-т.е корена е рапо, ропо, рапа или паро поро, пара и др. тъй като са анаграми.

- в етимологията на тези корени, се намират думите, светкавица, гръмотевица, бяло, избелване, дреха и други...

- дори звуково може да се чете не -а или -о ами -е или и- репо, репа, репе и тн... и I, да се промени в А, репет-ав, репет-ас, като П, има звукови значения Ф-В, както и Б-П-В, надписа ще се чете РаФаТ-су, Фара-тсу, Рафат-ис, Фарат-ис, -ас, и 5, 4 -иу .

- корените идват, фаро, фара, рафа, рафо, раво, варо и тн..
Всичко това е при нормално четене, ако обърнем натписа Р-Л се сменя както и от Р- в J, Т се сменя в Щ-К-Г

- джафат- фаджат- , лафат-, фалат-, джафащ-, лафащ, джафаг-, лафак-, ако допълним с В на всичко , за пример, лаващ. раващ, варащ , джават, яват и тн..

кръста се чете и като Т-З, РТФТ-IV, РТВТ-Н и РТПТН , РЗФЗН, РЗВЗ-IV тн.

-Удълженото Ф всъщност се чете и като М, и близко значение ще има РЗМЗ-4, т.е РАМЗЕЗ Четвърти, като - IV може
« Last Edit: November 01, 2015, 11:21:37 AM by tcholi_boli » Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!